25 luty 2016 – sądnym dniem dla WORDów.

26 lutego 2016

Dzień 25.02.2016 był dniem, w którym serca egzaminatorów, instruktorów i kursantów na moment zamarły. Wszystko przez brak właściwego rozporządzenia pozwalającego zdawać egzaminy uprawniające do otrzymania prawa jazdy.

Alarm został wszczęty rano, kiedy Wojewódzkie Ośrodku Ruchu Drogowego w całym kraju zaczęły odwoływać egzaminy. Bynajmniej nie z winy WORDów! W większości Wojewódzkich Ośrodkach Ruchu Drogowego w kraju przebieg egzaminów został wstrzymany, a niektóre ośrodki szkół jazdy także przerwały swoją pracę.

Dlaczego tak się stało?

Zawiniło Ministerstwo Infrastruktury, które nie zdążyło opublikować rozporządzenia o szkoleniu i egzaminowaniu kierowców, podczas gdy poprzednie rozporządzenie straciło ważność zaraz po północy z 24 na 25 lutego 2016 roku.

Ogromny zamęt i zamieszanie spowodowane brakiem nowych przepisów doprowadził do nieporozumień. Zarówno kursanci jak i pracownicy Wojewódzkich Ośrodków Ruchu Drogowego byli niepoinformowani i bezradni. Po kilku godzinach Ministerstwo Infrastruktury i Budownictwa jednak opublikowało obwieszczenie, nakazujące przeprowadzać egzaminy na dotychczasowych zasadach. Nowe przepisy będą jedynie uściślać warunki, w których egzaminy będą przeprowadzane, a to nie wpływa na całość zdawanego egzaminu. Dodatkowo Ministerstwo wyraziło skruchę i przeprosiło wyczekujących kursantów oraz pracowników WORDów.

Podsumowując, jeżeli zdawałeś wczoraj (25.02.2016) egzamin – jest on ważny!