Powitanie jesieni w Górach Świętokrzyskich!

27 września 2016

Seniorzy z Uniwersytetu III Wieku Fundacji Ekspert – Kujawy oraz osoby spoza UTW, rozpoczęli jesień od wycieczki w urokliwe Góry Świętokrzyskie. Mimo wczesnego wyjazdu, wschodzące słońce napawało optymizmem oraz chęcią zwiedzania kolejnych atrakcji turystycznych.

Pierwsza miejscowość, do której dotarł Uniwersytet, to Kałków. Z przewodnikiem zwiedzono miejsca takie jak Golgota Męczeństwa Polskiego Narodu, Ruchome Misterium Męki Pańskiej, Ruchoma Panorama Historii Ziemi Świętokrzyskiej, czy Muzeum Etnograficzne. Kolejno grupa  udała się do Kielc, gdzie mogła zobaczyć Pałac na Wzgórzu Zamkowym, Bazylikę Katedralną WNMP oraz przespacerować się  główną ulicą miasta, czyli ulicą Sienkiewicza.

Cały następny dzień grupa spędziła w mieście, które upodobali sobie poeci – Kazimierzu Dolnym. Wraz z przewodnikiem seniorzy zwiedzili  Rynek i Kościół farny Św. Jana Chrzciciela. Oglądali również Zamek, Synagogę, a także wspięli się na Górę Trzech Krzyży. Ogromne wrażenie na seniorach zrobił Wąwóz Korzeniowy. Znalazł się również czas na nastrojowy rejs  statkiem po Wiśle, podczas którego mogli obserwować piękno miasta, natury i stare kamieniołomy.

Ostatni dzień seniorzy spędzili w Sandomierzu oraz Świętym Krzyżu. Pod okiem przewodnika wycieczka zwiedziła Sandomierski Rynek, Ratusz, Bramę Opatowską, Bazylikę Katedralną, Kościół św. Jakuba oraz słynną Podziemną Trasę Turystyczną. Święty Krzyż był ostatnim przystankiem naszej wycieczki, w ramach którego grupa zwiedziła  Bazylikę.  Wycieczkę zakończono późnym wieczorem, bezpiecznie wracając do domu, do dnia codziennego.

Zapraszamy do galerii zdjęć z wycieczki!