Ostatni miesiąc roku w naszym Uniwersytecie III Wieku

11 stycznia 2017

Pomimo przygotowań świątecznych, intensywnych prac domowych oraz planowania domowych wigilii, grudniowe zajęcia na UTW cieszyły się wysoką frekwencją.

7 grudnia w Saloniku Literacko-Artystycznym w Bibliotece Miejskiej w Inowrocławiu odbył się comiesięczny wykład ogólnorozwojowy. Tym razem słuchaczy Uniwersytetu, w roli prelegenta, przywitał Pan Grzegorz Kaźmierski, przybliżając temat: „Dźwięk na dużym ekranie. Film fabularny a dokument.”.

W grudniu oprócz wykładu, Słuchacze mieli możliwość uczęszczania w ramowych sekcjach. Zrealizowano:

• 3 spotkania sekcji wodnej – prowadząca p. Dorota Gołata,
• 1 spotkanie dla 7 grup sekcji komputerowej – prowadząca p. Paulina Frątczak,
• 1 spotkanie sekcji wizerunku – prowadząca p. Barbara Nowak,
• 3 spotkania sekcji religioznawstwa (hebraistyka) – prowadząca p. Patrycja Wojtala,
•2 spotkania sekcji Pilates – prowadząca p. Dorota Gołata,
• 1 spotkanie sekcji rozwoju osobistego – prowadząca p. Joanna Kuta.

Grudzień okazał się także miesiącem spotkań z wykładowcami i znawcami przeróżnych dziedzin!

Począwszy od 5 grudnia, kiedy to Muzeum im. Jana Kasprowicza postanowiło specjalnie na poczet Uniwersytetu III Wieku, zorganizować spotkanie z dziennikarzem Polskiego Radia Jackiem Kurzawskim. Słuchacze mieli możliwość wysłuchania historii związanych z wieloletnimi zbiorami materiałów z regionu redaktora.

8 grudnia reprezentanci stowarzyszenia „Nowa Para Butów” oraz Grupy Nieformalnej „Kobiety kobietom” p. Iwona Przybyła oraz p. Sławomir Krajewski, przeprowadzili zajęcia poświęcone nowym technologiom, bazując na pracy na wszechobecnych tabletach, jako urządzeniu mobilnym.

12 grudnia zajęcia komputerowe zostały poprowadzone przez przedstawicieli Banku Spółdzielczego w Inowrocławiu, którzy wprowadzili Słuchaczy UTW w zagadnienia związane z bankowością internetową. Seniorzy mieli okazję; wysłuchać wystąpień wykładowców z banku, obsługiwać internetowe konta bankowe oraz wysyłać przelewy.

Uniwersytet przy  współpracy z Biblioteką Miejską im. Jana Kasprowicza w Inowrocławiu zorganizował spotkanie pt. Osobistości Świata Kultury, Sztuki i Literatury. W dniu 12 grudnia, prelekcję pt. „Henryk Sienkiewicz- noblista i celebryta”, poprowadziła p. Anna Mikołajczak.

Oprócz zajęć i wykładów odbyła się w dniach 5-12 grudnia wycieczka seniorów do Rabki Zdrój. Podczas wyjazdu słuchacze mieli możliwość skorzystania z zabiegów rehabilitacyjnych, spędzając czas na integrowaniu się podczas wieczorków tanecznych, w tym mikołajkowym. Oprócz standardowych zajęć wycieczkowicze korzystali z możliwości zwiedzania pobliskich miejscowości.

W grudniu odbyły się również trzy wyjazdy kulturalne. Tym razem  seniorzy mieli możliwość obejrzenia baletu „Dziadek do orzechów” (4 grudnia) w Operze Nova w Bydgoszczy, odsłuchania koncertu muzyki filmowej w Sali koncertowej CKK Jordanki w Toruniu (9 grudnia), a także obejrzenia spektaklu „Żony stanu, dziwki rewolucji, a może i uczone białogłowy” w Teatrze Polskim w Bydgoszczy (18 grudnia).

Grudniowy miesiąc zakończyliśmy wigilią uniwersytecką, która odbyła się w Restauracji „Twoje Smaki”. Przy akompaniamencie gitar Jarosława i Pawła Krzyżanowskich oraz występach artystycznych p. Lidii Jagodzińskiej, a także odwiedzinach Mikołajki p. Kamilli Buczkowskiej wraz z Mikołajową Iskrą – labradorem, seniorzy uczcili nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.

Mimo zbliżających się Świąt, seniorzy korzystali z atrakcji Uniwersytetu. W tym momencie nie pozostaje nic innego, jak życzyć wszystkim słuchaczom  zdrowych, pogodnych Świąt Bożego Narodzenia oraz spotkania się w tym samym składzie już w przyszłym, 2017 roku!

Zapraszamy do galerii zdjęć!