Luty oraz marzec na Uniwersytecie III Wieku!

31 marca 2017

W ciągu ostatnich zimowych miesięcy, powoli oczekiwaliśmy pierwszych podrygów wiosny. Zawitała do nas, chociażby w artystycznych wydarzeniach.

Niemniej w lutym oraz marcu odbyły się dwa wykłady otwarte, odbywające się w Saloniku Literacko-Artystycznym. 8 lutego 2017r. gościliśmy mgr Natalię Ulaniecką, która przybliżyła temat „Sun City w USA – miasto szczęśliwych seniorów: utopia czy rzeczywistość?”, natomiast 15 marca br. prelekcję na temat „Od tradycji do awangardy – teatr na przestrzeni wieków.” przedstawił Pan Grzegorz Kaźmierczak.

Zrealizowano także zajęcia sekcji fakultatywnych:

– 8 spotkań dla 8 grup sekcji komputerowej – prowadząca p. Paulina Frątczak,

– 7 spotkań sekcji Pilates – prowadząca p. Dorota Gołata,

– 8 spotkań sekcji treningu pamięci – prowadząca p. Lucyna Moryc,

–  2 spotkania sekcji artystycznej – prowadząca p. Maria Nowosad,

– 4 spotkania sekcji wodnej – prowadząca p. Dorota Gołata,

– 2 spotkania sekcji rozwoju osobistego – prowadząca p. Joanna Kuta.

W związku ze współpracą z Biblioteką Miejską im. Jana Kasprowicza w Inowrocławiu Uniwersytet zorganizował dwa spotkania pt. Osobistości Świata Kultury, Sztuki i Literatury. Prelekcje odbyły się
w terminach: 27 luty oraz 27 marzec. Prowadząca p. Anna Mikołajczak zapoznała Słuchaczy UTW z postaciami Władysława Broniewskiego oraz Agnieszki Osieckiej.

Podczas lutego oraz marca odbyły się także wyjazdy kulturalne. Tym razem pojawiła się możliwość wyjazdu do: Opery Nova w Bydgoszczy na operę „Księżniczka Czardasza” (4 luty 2017r.), CKK Jordanki w Toruniu na koncert „Cafe Bodo na Dzień Kobiet” (11 marca 2017r.), Filharmonii Pomorskiej w Bydgoszczy na koncert „Maksymalnie Beethoven” (24 marca 2017r.), Opery Nova w Bydgoszczy na operę „Rusałka” (25 marca 2017r.).

Uniwersytet III Wieku to także rozrywka! Klub Seniorynka, za pośrednictwem jego pomysłodawczyni i prowadzącej p. Lidii Jagodzińskiej odbył się w terminach:
14.02.2017r. – Walentynki; 7.03.2017r. – Dzień Kobiet i mężczyzn; 21.03.2017r. – Pierwszy Dzień Wiosny.

Co przyniesie nam kwiecień? Zmiany! Przede wszystkim możemy liczyć na piękną pogodę, słońce, nadchodzące Święta, ale także zmiany kadrowe w UTW! W związku z nadchodzącym odejściem p. Pauliny Frątczak, kierownictwo wraz z Radą Słuchaczy od 12 kwietnia 2017 roku przejmie Pani Agnieszka Hołodniak.