Jak być Tolerancyjnym?

12 grudnia 2007

Na to pytanie odpowiedzi szukało 14 młodych ludzi podczas warsztatu zorganizowanego przez Fundację Ekspert – Kujawy w sobotę 8 grudnia 2007 roku.

Grudzień to miesiąc, w którym przypada m.in. Światowy Dzień Praw Człowieka.
Uczniowie pierwszej klasy o profilu humanistycznym z I LO, a także z  II i III Liceum starali się zrozumieć jak ważna jest tolerancja i poszanowanie praw każdego człowieka do swobodnego wyznawania swoich poglądów i przekonań podczas siedmiogodzinnego warsztatu „Młodzi – Równi – Różni”, który opracował i przeprowadził Rafał Wiankowski .

Realizacja warsztatu była możliwa dzięki sfinansowaniu go przez Stowarzyszenie Inicjatyw Niezależnych w Mikuszewie, niedaleko Poznania. Warsztat był częściom projektu „Galeria Tolerancji”, który w ramach obchodów roku 2007 jako Europejskiego Roku Równych Szans dla Wszystkich realizowany jest w przez Poznańskie Stowarzyszenie. Inowrocławski warsztat był jednym z dwudziestu, jakie w całej Polsce w ciągu ostatniego miesiąca przeprowadzili specjalnie do tego przygotowani trenerzy.

Młodzi mieszkańcy powiatu inowrocławskiego podczas warsztatu próbowali zrozumieć, czym są prawa człowieka, jak ważny jest szacunek i tolerancja dla innych osób, i grup społecznych. Warsztaty miały charakter praktyczny, w jego trakcie uczestnicy poprzez odgrywane scenki, dyskusje oraz ćwiczenia mieli okazje na własnej skórze poczuć czym jest dyskryminacja i jak krzywdzi osoby które różnią się od przyjętego wzorca.

Zainteresowanie młodzieży tematem dyskryminacji, jak pokazało szkolenie było duże. Mimo wolnego dnia, który mogli spędzić ze swoimi przyjaciółmi lub w domach, chętnie pojawili się w naszej Fundacji. W związku z tym iż temat dyskryminacji i nietolerancji jest najczęściej pomijany w edukacji szkolnej Fundacja już dziś zaprasza do kontaktu nauczycieli i wychowawców, którzy chcieliby taki warsztat przeprowadzić dla swoich uczniów.

Zapraszamy do obejrzenia „Galerii Tolerancji” Inowrocławskiej Fundacji.