Napiasli o nas… Gazeta Pomorska z dnia 05.08.2011 r.

8 sierpnia 2011

https://fundacja.ekspert-kujawy.pl/images/gazeta_pomorska%20%5B%5D.jpgFundacja Ekspert – Kujawy w Inowrocławiu zakończyła szkolenia zawodowe w ramach projektu „Klub Integracji Społeczne Fundacji Ekspert – Kujawy,” współfinansowanego przez UE, w ramach działań wspierających bezrobotnych oraz nieaktywnych zawodowo.

W szkoleniach uczestniczyły 33 osoby, w tym 17 kobiet. Spotkania miały miejsce w Inowrocławiu i żnińskim oddziale Fundacji. Warto dodać, iż jest to wyzwanie zagwarantowania tak licznej grupie wsparcia w zdobyciu kompetencji pracowniczych, a także w szerokim słowa znaczeniu praktycznych umiejętności zawodowych – informuje Natalia Janiak, kierownik projektu.

• Florystyka i zdobienie przedmiotów

Obecnie jest to najbardziej rozchwytywane szkolenie, gdzie w tym cyklu wzięło udział 8 kobiet, co w konsekwencji nadało możliwość w/w grupie zapoznania się z teorią, ale i pragmatycznymi umiejętnościami w zakresie rzemiosła układania kwiatów i tworzenia fantazyjnych dekoracji. Pożądane byłoby podkreślić, iż uczestniczki zapoznały się ze specjalistyczną techniką ozdobienia przedmiotów, tj. decoupage.

• Spawacz w metodzie 135

Dla 16 grupy mężczyzn przeznaczone były zajęcia, dzięki którym zgłębiali sekrety specjalistycznej metody 135-MAG. Aktualnie potrafią spawać łukowo w osłonie gazu aktywnego chemicznie – dodaje Pani Natalia.

• Nowoczesny sprzedawca z obsługą komputera i kasy fiskalnej

Z kolei szkolenie „Nowoczesny sprzedawca z obsługą komputera i kasy fiskalnej” nadało możliwość beneficjentom poszerzenia wiedzy w zakresie organizacji handlu, sporządzania dokumentacji i podstawowych obliczeń sklepowych, obsługi komputera, jak również kasy fiskalnej.

Warto nadmienić, iż Fundacja obecnie rozpoczyna proces rekrutacyjny na kolejny cykl szkoleń zawodowych, tj.: „Fryzjer – stylista,” „Operator maszyn do robót drogowych” oraz „Opiekunka osób starszych.” Wszystkich zainteresowanych szkoleniami zapraszamy do zgłaszania swojego uczestnictwa w siedzibie Fundacji Ekspert – Kujawy, mieszczącej się przy ul. Dworcowej 65 w Inowrocławiu, tel. (52) 357 62 15,  e-mail: fundacja@ekspert-kujawy.pl.

Zapraszamy do lektury!