Opis projektu

5 października 2011

Projekt ten ma na celu udzielenie pomocy uczestnikom w odnalezieniu się w nowej sytuacji życiowej oraz kontynuowanie przez nich kariery zawodowej. Oferujemy tutaj następujące typy szkoleń:

• z zakresu przedsiębiorczości
  • podstawy spółdzielczości socjalnej.

Łącznie działaniem obejmiemy 64 uczestników. Każda z tych osób będzie mogła skorzystać z doradztwa indywidualnego w zakresie prowadzenia działalności i tworzenia biznesplanów.

Ważnym aspektem tego projektu jest możliwość uzyskania dotacji w wysokości do 40 000 zł na rozpoczęcie własnej działalności gospodarczej wraz z szczegółowym przygotowaniem do jej otwarcia oraz wsparciem w pierwszym miesiącu jej funkcjonowania, a także wsparcie w wysokości do 20 000 zł dla osób zamierzających  rozpocząć działalność  gospodarczą w formie spółdzielni socjalnej.
Zakładamy również przyznanie części uczestnikom wsparcia pomostowego finansowego przez 6 miesięcy w wysokości najniższego wynagrodzenia oraz doradztwa specjalistycznego.
Zajęcia będą prowadzone na terenie miast Konin i Gniezno.

Projekt realizowany jest w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki,
Działanie 6.2 „Wsparcie oraz promocja przedsiębiorczości i samozatrudnienia”,
współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego