Opis projektu

1 marca 2012

Projekt „PI Aktywni seniorzy” realizowany jest w wyniku konkursu ogłoszonego przez Wojewódzki Urząd Pracy w Łodzi.

Celem projektu jest wypracowanie jednego skutecznego narzędzia przyczyniającego się go wydłużenia aktywności zawodowej osób pozostających bez zatrudnienia po 50 roku życia oraz upowszechnienie go wśród 24 podmiotów/instytucji z województwa łódzkiego.

Na poczatku realizacji projektu zostana przeprowadzone następujące badania:
  • Badanie ankietowe 400 osób – celem tego badania jest określenie czynników determinujących powrót do aktywności zawodowej osób w weku powyżej 50 roku życia z terenu województwa łódzkiego, ze szczególnym uwzględnieniem przedsiębiorczości jako czynnika powodującego zmianę sytuacji życiowe. koncepcja badania zakładają odpowiedni dobór narzędzi i technik badawczych oraz właściwy dobór próby losowej do badania, a także zastosowanie triangulacji i benchmarkingu, którego w tego typu badaniach wnoszą istotną wartość dodaną i pozwalają na bardziej obiektywny wynik.
  • Wywiady z 20 osobami –  ma na celu zwiększenie poziomu wiedzy na szczególnie ważne kwestie, które zostały zaakcentowane w trakcie badań ankietowych
  • Badanie telefoniczne z 50 osobami – ma na celu uzupełnienie badań ankietowych
  • Badanie przedstawicielami OPS i PUP, przedstawicielami NGO, pracownikami akademickimi – ma na celu badanie aktualnego stanu na terenie województw łódzkiego w zakresie obecnie świadczonych usług i innych form wsparcia dla osób pozostających bez zatrudnieni

W projekcie powstaną 3  produkty finalny:

• Poradnik kierowany do odbiorców IASiZS. Oczekujemy, że powstanie opracowany językiem łatwym do zrozumienia przez osoby starsze poradnik, zawierający zarówno materiały motywujące do utrzymywania dalszej aktywności w wieku pow. 50 lat, praktyczne wskazówki dotyczące zarówno możliwości rozpoczęcia działalności gospodarczej, jak i możliwości przekwalifikowania lub podniesienia posiadanych umiejętności. Podręcznik będzie także przewodnikiem w nowoczesnych technologiach, których opanowanie jest dziś niezbędną umiejętnością, chroniącą przed wykluczeniem cyfrowym i społecznym. Zamierzamy wydać go w 200 egzemplarzy.
  • Poradnik kierowany do użytkowników IASiZS. Celem tego produktu jest wypracowaniem metod działania niepublicznych placówek wspierających aktywizację zawodową osób starszych (o zakresie i formach działania znacznie szerszych akademickich inkubatorów przedsiębiorczości). Zawierał będzie opracowane i przetestowane metodyki wsparcia motywacyjnego, określania postaw przedsiębiorczych i potrzeb szkoleniowo – doradczych, oraz praktycznych form prowadzenia inkubatora w zakresie symulowania działalności gospodarczej i metod pracy trenerów pracy.  Kierowany do NGO, PUP.
  • Poradnik dla doradców zawodowych i trenerów pracy „Aktywizacja Społeczna i Zawodowa Seniorów”.  W tym poradniku zamieszczone zostaną treści związane z aktywizacją osób starszych, praktyczne zestawy ćwiczeń związane z badaniem predyspozycji i cech przedsiębiorczych. Publikacja 80 egzemplarzy.
Uczestnicy projektu w ramach oferowanego wsparcia otrzymają:
  • Indywidualne i grupowe zajęcia testujące (wsparcie psychologiczno – doradcze)
  •  40 – godzinne szkolenie z obsługi komputera
  •  Program szkoleniowo – doradczy z zakresu przedsiębiorczości
  • Prowadzenie działalności gospodarczej w ramach Inkubatora Aktywizacji Zawodowej Seniorów  – wsparcie dla 36 osób
  • Coaching w zakresie przedsiębiorczości
  • Spotkania grup wsparcia
  • Testowanie programu doradczego wspomagającego przejście z działalności w ramach Inkubatora Aktywizacji Zawodowej Seniorów  na własną.
Projekt współfinansowany ze środków  Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego