Przedsiębiorcy w ramach projektu

22 lipca 2013

logo ciekaw. (kopiowanie).jpg
Przedsiębiorcy w ramach projektu "Wsparcie procesów adaptacyjnych i modernizacyjnych w powiecie gnieźnieńskim i wągrowieckim" już wiedzą jak poruszać się po rynku pracy.

Projekt "Wsparcie procesów adaptacyjnych i modernizacyjnych w powiecie gnieźnieńskim i wągrowieckim" ma na celu udzielenia pomocy uczestnikom w odnalezieniu się w nowej sytuacji życiowej oraz kontynuowanie przez nich kariery zawodowej poprzez samozatrudnienie.
 Każdy z uczestników miał możliwość wzięcia udziału w szkoleniach z zakresu przedsiębiorczości, które pozwoliły zaznajomić się z tematyką: Czym jest działalność gospodarcza? Jakie należy podjąć procedury rejestracji własnej firmy? Jaką formę opodatkowania wybrać? Czym jest marketing i promocja firmy na rynku?
To tylko nieliczne zagadnienia jakie uczestnik poznał podczas szkolenia. Istotnym wsparciem tuż przed rozpoczęciem działalności gospodarczej była możliwość konsultacji w tworzeniu biznesplanu z doradcą biznesowym, co zapewne ułatwiło możliwość skonstruowania profesjonalnego biznesplanu. Uczestnik winien był złożyć w trybie konkursowym takowy biznesplan celem otrzymania wsparcia finansowego i pomostowego.
W cyklu I projektu jednorazową dotacje inwestycyjną otrzymały 12 osób. Warto wspomnieć, iż powstały różnorakie firmy świadczące usługi w branży, m.in.: budowlanej, informatycznej, kosmetycznej, handlowej itd.
Obecnie kolejna grupa ( II cykl) złożyła wnioski na otrzymanie wsparcia finansowego na rozwój przedsiębiorczoiści (biznesplany) wraz z wnioskami na otrzymanie wsparcia pomostowego, oczekując na rekomendacje swoich pomysłów.Trzymamy kciuki!
Życzymy wielu sukcesów nowopowstałym przedsiębiorcom!