Przedsiębiorcy w ramach projektu

9 sierpnia 2013

logo ciekaw. (kopiowanie).jpg
Projekt"Wsparcie procesów adaptacyjnych i modernizacyjnych w powiecie gnieźnieńkim i wągrowieckim" stał się źródłem nowopowstałych przedsiębiorstw w województwie wielkopolskim

Projekt  "Wsparcie procesów adaptacyjnych i modernizacyjnych w powiecie gnieźnieńkim i wągrowieckim" realizowany jest od wrzesnia 2012 roku, mając na celu udzielenia pomocy uczestnikom w odnalezieniu się w nowej sytuacji życiowej oraz kontynuowanie przez nich kariery zawodowej poprzez samozatrudnienie. Każdy z uczestników miał możliwość wzięcia udziału w szkoleniach z zakresu przedsiębiorczości, które pozwoliły zaznajomić się m.in. z tematyką:

• Czym jest działalność gospodarcza?
  • Jakie należy podjąć procedury rejestracji własnej firmy?
  •  Jaką formę opodatkowania wybrać?
  • Czym jest marketing i promocja firmy na rynku?

To tylko nieliczne zagadnienia jakie uczestnik poznał podczas szkolenia. Istotnym wsparciem tuż przed rozpoczęciem działalności gospodarczej była możliwość konsultacji w tworzeniu biznesplanu z doradcą biznesowym, co zapewne ułatwiło możliwość skonstruowania profesjonalnego biznesplanu. Uczestnik winien był złożyć w trybie konkursowym takowy biznesplan celem otrzymania wsparcia finansowego i pomostowego.

W pierwszym cyklu projektu jednorazową dotacje inwestycyjną otrzymało 12 osób, które świadczą usługi w branżach, m.in.: budowlanej, informatycznej, kosmetycznej, rachunkowo-księgowej itd.
Obecnie nowopowstałe przedsiębiorcy próbują swych sił na rynku lokalnym. Nie mniej jednak projekt przewiduje możliwość doradztwa specjalistycznego, tj. doradztwa po rozpoczęciu działalności gospodarczej dla każdego uczestnika, ponadto monitoring przez 12 miesięcy prowadzenia nowopowstałych działalności gospodarczych.
Wiadomo – pierwsze kroki "Przedsiębiorcy" są trudne, nie mniej jednak wierzymy w każdego z uczestników, iż z nutą odwagi, charyzmy, przedsiębiorczości i uśmiechu poradzi sobie w nowej roli.
Życzymy wielu sukcesów!