Coaching w zakresie przedsiębiorczości

12 lutego 2014

logo ciekaw. (kopiowanie).jpg

Spotkania z uczestnikami projektu. Coaching w zakresie przedsiębiorczości

Indywidualni trenerzy biznesu, którzy są do dyspozycji uczestników, celem rozwoju zarówno osobistego jak i zawodowego, w którym coach pełni rolę osobistego trenera, pomagającego dotrzeć do upragnionego celu lub grupy celów jakie określają uczestnicy podczas spotakń.
Podczas sesji coach na bieżąco wspomaga w osiągnięciu osobistych sukcesów i uzyskaniu upragnionych rezultatów w życiu osobistym i zawodowym. Warto podkreślić, iż coaching jest procesem, który wspiera jednostki w rozwoju, poprawienia efektywności działania, podniesieniu jakości procesem, który wspiera jednostki w rozwoju, podniesieniu jakości funkcjonowania. Uczestnicy korzystają z pomocy coachów bardzo chętnie.
Aby osiągnąć rezultaty dla każdego beneficjenta w zakresie przedsiębiorczości, Trener coachingu biznesu koncentrował się na indywidualnej pracy z uczestnikiem, dostosowywał program do jego indywidualnych potrzeb społeczno – zawodowych i sytuacji, w jakich się znajduje. Ponadto pozwolił skupić się na aktualnie realizowanych przez niego celach i wyzwaniach, czego konsekwencją jest pomoc w dążeniu do wyznaczonego celu.

Warto podkreślić, iż coaching koncentrował się na tym, co jest teraz oraz ukierunkowuje uczestników na przyszłość i na rezultaty. Coach ma pytania, natomiast uczestnik projektu odpowiedzi. Bazując na określonych potrzebach coaching realizowano w formie regularnych spotkań, gdzie uczestnik sam wskazywał, na czym chce się skupić, gdzie coach poprzez zadawanie skłaniających do przemyśleń pytań wspomaga uczestnikowi w głębszym zrozumieniu swojej sytuacji oraz w precyzyjnym określeniu celów i sposobów ich realizacji.

Tematyka spotkań głównie dotyczyła: przygotowania biznes planu, planowania finansów firmy, przepływów pieniężnych, zarządzanie finansami, zasobami ludzkimi, procesem sprzedaży, marketingu, programów pomocowych Unii Europejskiej.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego