Festyn „Dzień Kujaw i Pałuk”

4 lipca 2012

Druga edycja Festynu "Dzień Kujaw i Pałuk" za nami..

W dniu 29 czerwca 2012 r. nad Małym Jeziorem Żnińskim punktualnie o godz. 16:00 – Anna Białka – jedna z prowaodzących imprezę oznajmiła, iż rozpoczynamy drugą edycję Festynu „Dzień Kujaw i Pałuk”. Festyn "Dzień Kujaw i Pałuk" inaugurowała Pani Aleksandra Nowakowska – Wiceburmistrz Żnina, a ponadto erdecznie powitał wszystkich występujących, zaproszonych gości Pan Tadeusz Osowiecki – Prezes Fundacji Ekspert-Kujawy.

Impreza zorganizowana została wraz z Urzędem Gminy Żnin oraz z Radiem Żnin, które miało I rocznicę prężnej działalności na rynku, niemniej jednak połączona z Festynem „Dzień Kujaw i Pałuk”. Patronat medialny sprawowała TVP Bydgoszcz. Była ogólnodostępna dla mieszkańców i gości Żnina, a poza tym, co najważniejsze miała cel kulturalny, społeczny i promocyjny. Intencją tej akcji była również promocja wielu instytucji działających w naszym regionie, poprzez oferowany wachlarz produktów i usług, które są oferowane przez każdą organizację z osobna.
Impreza oferowała wiele atrakcji, tj.: ponad 20 wystawców, Kujawsko – Pałuckie jadło, dwie sceny, na których zaprezentowały się zespoły taneczne oraz zespoły słowno – muzyczne, związane  z regionem. Prowadzącymi Festyn byli Kapałowie oraz 3 Anny – Anna Białka, Anna Siwińska oraz Anna Pawłowska.

Występujący zaprosili nas na wędrówkę po Pałukach i Kujawach….

Pierwszymi występującymi był Chór Moniuszko, który istnieje od 103 lat. Od ponad 20 lat chórem dyryguje Pani Beata Różańska a prezesem jest Pan Zbysław Pilarski. Zaprezentowany repertuar to: Trevilanele – A. Bonchieri oraz Chór niewolników z opery Nabucco – G.Verdiego. Kolejnym z występujących była Żnińska Orkiestra Dęta licząca 34 osoby, w tym 14 początkujących. Orkiestra uświetnia liczne imprezy organizowane na terenie miasta Żnin i gmimy. Nad Małym Jeziorem Żnińskim Orkiestra wykonała m.in. pieśń "Hej Sokoły". Chór "Trioka" prowadzony przez Panią Reginę Wysocką chwycił za serce publiczność piosenką z repertuaru Anny Jantar " Tyle słońca w całym mieście" oraz "Bądź gotowy dzis do drogi" z repertuaru Haliny Frąckowiak. Pan Marek Nowak wprowadził  "Studia Piosenki" z szerokim wachlarzem utworów, które przedstawił zespół dzieci i młodziezy występujących na scenie. Festyn nie mół odbyc sie bez występu zespoły tańca nowoczesnego Nowa Era, którego założycielami są Maria i Marek Rutkowscy. Zespół skupia obecnie ponad setkę dzieci i młodzieży w wieku od 4 do 19 lat. Układy choreograficzne dla zespołu przygotowuje Joanna Rutkowska.

Wiele emocji wzbudziła Kapela Podwórkowa wykonując utwory z repertuarem piosenek podwórkowych i biesiadnych. Wędrówke po Pałukach zakończył występ Pałuczanek, który powstał w 1983 roku. Wszystkie utwory, które wykonuje zespół oparte są na zapiskach Pawła Bilerta oraz Franciszka Tubisza, żnińskiego autora piosenekj pałuckich Gabriela Leśniewskiego oraz starszych mieszkanek wsi Białożewin. Aby, przedstawic kujawską stronę folklorystyczną nie mogło zabraknąć zespołu "Kruszowianek." Kujawski zespół Kruszowianki to członkowie Koła Gospodyń Wiejskich z Kruszy Duchownej należącego do Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich Gminy Inowrocław. Kolejny zespół "Kłopocianki", który ma juz na swoim koncie wiele występów na terenie gminy i powiatu Inowrocławskiego oraz województwa Kujawsko – Pomorskiego. Repertuar w/w zespółu był bardzo bogaty, m.in. "Koraliki Matus", " Siadaj, siadaj Kochanie", "Lipka".
Na żnińskiej scenie wystąpował równiez zespół Wrzos Rojewa, który został założony w 1997 roku. W chwili obecnej w jego skład wchodzi 106 członków. Opiekunem artystycznym zespołu jest Pan Janusz Kmieć. Także jak poprzednicy przedstawili publiczności piekny i bogaty repertuar, m.in." Wiśniowy sad", "Skrzypeczki".

Z tytułu, iz Festyn "Kujaw i Pałuk" to równiez święto Fundacji Ekspert-Kujawy, nie mogło zabraknąć na scenie występu fundacyjnych przedstawicieli. Pewnie nikogo nie żdziwił występ perełki wokalnej Fundacji – Doroty Rąblewskiej.

Na zakończenie zagrali dla wszystkich Qumple, Krzysztof K.A.S.A. Kasowski