Spółdzielnia Socjalna HELP

18 maja 2021

Spółdzielnia Socjalna HELP w Inowrocławiu funkcjonuje od 2018 roku. Działa na obszarze woj. kujawsko – pomorskiego, wielkopolskiego i śląskiego.

Utworzona została przez dwie organizacje pozarządowe:
-Kujawsko-Pomorskie Stowarzyszenie Kobiet w Żninie,
-Fundacja Hodowców Białej Gęsi we Wróblach.

Spółdzielnia realizuje swoje zadania zgodnie z celami statutowymi, w tym mi. in.:
-w zakresie pomocy społecznej,
-pomocy rodzinom i osobom w trudnej, sytuacji życiowej oraz wyrównywania szans tych rodzin i osób,
-działalności na rzecz integracji i reintegracji zawodowej i społ. os. zagrożonych wykluczeniem społecznym,
-ochrony i promocja zdrowia,
-działalności na rzecz os. niepełnosprawnych.

Spółdzielnia socjalna Help działa w sektorze usług opiekuńczych. Odbiorcami są osoby, które ze względu na podeszły wiek, stan zdrowia lub niepełnosprawność wymagają opieki lub wsparcia w związku z niemożnością samodzielnego wykonywania podstawowych czynności dnia codziennego oraz wymagających korzystania ze stałej lub długotrwałej opieki i pomocy osób trzecich.

Podstawowe usługi opiekuńcze obejmują pomoc w zaspokojeniu codziennych potrzeb życiowych (np. zakupy, przygotowanie posiłku), opiekę higieniczną, zaleconą przez lekarza pielęgnację oraz w miarę możliwości również zapewnienie kontaktów z otoczeniem.

Usługi specjalistyczne są dostosowane do szczególnych potrzeb wynikających z rodzaju schorzenia lub niepełnosprawności i świadczone przez osoby ze specjalistycznym przygotowaniem. Mogą one polegać na: usprawnianiu do funkcjonowania w społeczeństwie, pielęgnacji, rehabilitacji fizycznej, terapii psychologicznej i pedagogicznej, wsparciu edukacyjnym, pomocy mieszkaniowej.

Usługi specjalistyczne dotyczyć mogą na przykład:
–   osób z zaburzeniami psychicznymi,
– osób chorujących psychicznie,
– osób chorujących neurologicznie lub z uszkodzeniem centralnego układu nerwowego,
– osób z upośledzeniem umysłowym,
– osób z uszkodzeniami narządów ruchu i innych.

Usługi opiekuńcze wobec klientów świadczone są głównie w miejscu zamieszkania podopiecznych. Świadczone mogą być także w ośrodkach stacjonarnych, np. domach dziennego pobytu, zakładach opiekuńczo-leczniczych, domach pomocy społecznych czy centrach terapeutycznych, jak również na oddziałach paliatywnych, geriatrycznych czy
w hospicjach.

W wielu przypadkach klientami usług opiekuńczych są odbiorcy projektów unijnych realizowanych przez instytucje z całej Polski,  przez co Help stanowi swego rodzaju innowację zarówno społeczną, jak i gospodarczą, zdobywając nowe obszary klientów.

W roku 2020 Spółdzielnia Socjalna Help zrealizowała 53 522 godziny usług opiekuńczych oraz specjalistycznych.

Poza usługami opiekuńczymi, Spółdzielnia Socjalna Help prowadzi wypożyczalnię sprzętu rehabilitacyjnego. Jest w posiadaniu kilkudziesięciu:
-balkoników,
-łóżek rehabilitacyjnych elektrycznych,
-rotorów elektrycznych i manualnych,
-podnośników wannowych elektrycznych,
-wózków inwalidzkich
oraz sprzętu drobnego, typu:
-kule,
-laski,
-krzesła toaletowe i kąpielowe,
-drabinki przyłóżkowe,
-poduszki przeciwodleżynowe
-materace przeciwodleżynowe
-wanienki do mycia głowy,  itp.

Sprzęt dystrybuowany jest również na terenie w/w województw, stanowiąc uzupełnienie procesu opieki i rehabilitacji wobec osób niesamodzielnych.

Spółdzielnia Socjalna HELP
ul. Dubienka 2
88-100 Inowrocław

tel. 52 357 62 15 (wew. 28)