Klub Integracji Społecznej – Wyjazd integracyjny do Torunia

31 lipca 2009

Aktywna integracja w Klubie Integracji Społecznej – MOPS Inowrocław na wyjeździe w Toruniu.

W dniu 29.07.2009 roku, uczestnicy Klubu Integracji Społecznej z Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Inowrocławiu, pod opieką opiekunów z Fundacji Ekspert – Kujawy, wzięli udział w wycieczce integracyjnej do Torunia. W wyjeździe uczestniczyło 8 uczestniczek KISu oraz 9 dzieci.

Wizyta w Toruniu rozpoczęła się od zwiedzania Muzeum Podróżników im. Tony'egp Halika. Wystawa została zatytułowana "Tony Halik. Urodzony dla przygody" i została rozmieszczona na dwóch piętrach kamienicy. Zgromadzono, prócz fotografii, filmów, wycinków prasowych, dokumentów osobistych, trofeów myśliwskich, ubiorów, pamiątek po licznych wyprawach i podróżach Tony Halika i Elżbiety Dzikowskiej – żony, niezmiernie ciekawe obiekty związane z różnymi kulturami (amulety, rzeźby ceremonialne i sakralne), sztukę ludową, broń, stroje oraz przedmioty codziennego użytku ludów z kilkudziesięciu krajów świata.

Kolejnym etapem wycieczki, była wizyta w Planetarium im. Władysława Dziewulskiego i uczestnictwo w seansie pt. Wyprawa po Ogień i Lód". Pozostając w poweyższej tematyce, grupa udała się do Orbitarium, aby zwiedzić wystawę interaktywną. Z pulpitów rozmieszczonych wokół okazałego modelu sondy Cassini, można było sterować urządzeniami, a także sprawdzić do czego śłużą. Można było sprawdzić gdzie w takiej sondzie znajduje się zbiornik paliwa, a przede wszystkim uruchomić efektowne silniki odrzutowe. Na zawiesonych ekranach można było wyświetlić krótkie animacje komputerowe i prześledzić losy innych misji kosmicznych oraz poznać bliżej planety Układu Słonecznego.

Grupa odwiedziła również Dom Eskenów oraz wystawę "Broń Orientu". Jest to wystawa znakomitej kolekcji broni i uzbrojenia bliskowschodniego. Są to m. in. perskie, indyjskie i tureckie hełmy, tarcze, miecze, pałasze, szable, widły i topory – w sumie jest to około 70 obiektów pochodzących z XVII, XVIII i XIX wieku.

Kolejną atrakcją było odiwedzenie Kamienicy pod Gwiazdą, w której grupa miałą okazję przyjrzeć się kolekcji obejmującej zabytki z Chin, Syjamu, Tybetu, Korei, Wietnamu, Indii i Japonii. Są to zaówno obrazy, drzeworyty, brązy, rzeźby kamienne i drewniane, jak i wyroby z kamieni półszlachetnych, ceramika i tkaniny. Wśród wyrobów z brązu są nie tylko rzeźby, ale i obiekty użytkowe. Zabytki związane z tym kultem są rzadko spotykane w polskich muzeach.

Tradycyjnym elementem każdej wycieczki do Torunia jest postój pod pomnikiem Mikołaja Kopernika – wobec czego i nasza grupa skorzystała z okazji by podziwiać pomniek tego wielkiego astronoma.

Zapraszamy do galerii zdjęć z wyjazdu!

Sprawdź również, co w ostatnim czasie słychać w Fundacyjnym Klubie Integracji Społecznej!