Trwa poradnictwo dla opiekunów faktycznych w ramach projektu!

19 sierpnia 2019

W ramach Zadania 4. Wsparcie opiekunów faktycznych – Etap 2 – realizowane jest poradnictwo dla opiekunów faktycznych. Zgodnie z potrzebami opiekunów poradnictwo obejmuje porady udzielane przez psychologa, rehabilitantkę, doradczynię zawodową, lekarza, pracownika socjalnego, prawnika oraz pielęgniarki.  W ramach poradnictwa udzielana jest również pomoc w uzyskaniu informacji umożliwiających poruszanie się po różnych systemach wsparcia, z których korzystanie jest niezbędne dla sprawowania wysokiej jakości opieki i odciążenia opiekunów faktycznych.

Wsparcie realizowane w łącznym wymiarze 10 godzin dla każdego opiekuna faktycznego, będącego uczestnikiem projektu. Do końca września 2019r. przewidzianych jest łącznie 200h poradnictwa specjalistycznego w ramach projektu.

Respektując zasadę równości szans, terminy i godziny poradnictwa ustalane są indywidualnie z opiekunami faktycznymi, tak aby mogli pogodzić udział w projekcie z koniecznością sprawowania opieki nad osobą niesamodzielną oraz życiem osobistym.

Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Społecznego.