W Fundacji odbywają się bezpłatne lekcje języka polskiego dla uchodźców!

28 czerwca 2022

Lokalne instytucje samorządowe i pozarządowe w znacznym stopniu zaangażowały się we wsparcie uchodźców w zakresie nauki języka polskiego. Darmowe lekcje zaproponowała również nasza Fundacja.

Uruchomiliśmy dwie grupy szkoleniowe, których sposób realizacji dostosowaliśmy do oczekiwań i możliwości uczestników. Obecnie – ze względu na okres wakacyjny funkcjonuje jedna grupa. Lekcje polskiego realizowane są przez wolontariuszkę – p. Grażynę, która na co dzień związana jest z Uniwersytetem III Wieku Fundacji Ekspert – Kujawy

Po zakończeniu bieżącego cyklu szkoleń wznowimy rekrutację dla kolejnych grup. Tak, jak poprzednio, rekrutacja prowadzona będzie w języku ukraińskim, przez Marię – naszą pochodzącą z Ukrainy fundacyjną koleżankę,

Gorąco zachęcamy osoby, które są w stanie poświęcić swój wolny czas (np. studentów, seniorów), do bezinteresownej pomocy uchodźcom i zaangażowanie się w planowaną w przyszłości rekrutację.