Rodzinny wyjazd integracyjny dla M-GOPS w Janikowie

30 lipca 2010

Dnia 27 lipca 2010 Fundacja zrealizowała wyjazd integracyjny dla uczestników Klubu Integracji Społecznej z M-GOPS w Janikowie i ich rodzin.

Udaliśmy się do Gniezna, Lednogóry i Dziekanowic.O godzinie 8:00 autokar wyruszył spod siedziby Fundacji do Janikowa, skąd zabraliśmy naszych wycieczkowiczów. Pogoda była idealna dla wszystkich zwiedzających – nie padał deszcz i nie mieliśmy upalnego słońca.

Pierwszą atrakcją, jaką przygotowaliśmy dla naszych uczestników, było zwiedzanie Katedry Gnieźnieńskiej p.w. NMP i św. Wojciecha oraz znajdujących się tam Drzwi Gnieźnieńskich. Katedra Gnieźnieńska była w przeszłości aulą koronacyjną królów polskich. Jest po dziś dzień kościołem arcybiskupów gnieźnieńskich i miejscem grobu pierwszego Patrona Polski, św. Wojciecha Biskupa i Męczennika.

Po bardzo smacznym obiedzie udaliśmy się do Wielkopolskiego Parku Etnograficznego w Dziekanowicach. Jest to jeden z największych skansenów w Polsce, w którym zgromadzono kilkadziesiąt obiektów z różnych rejonów Wielkopolski, pochodzących głównie z XVIII i XIX w. Grupa miała możliwość zobaczenia, jak wyglądało życie na wsi na przełomie XVII i XIX wieku, z jakich przedmiotów korzystano w codziennym życiu i przede wszystkim jak wyglądała ówczesna zabudowa kryta strzechą i gontami oraz „wystrój wnętrz”.

W kolejnym zwiedzanym miejscu jeszcze bardziej cofnęliśmy się w czasie, bo aż na przełom X/XI wieku. Atrakcję tą zapewniła nam wyspa Ostrów Lednicki i znajdujący się tam kompleks archeologiczny. Dotarliśmy tam promem, co szczególnie duże emocje wywołało u najmłodszych uczestników wyprawy. Na wyspie mieliśmy okazję zobaczenia makiety grodu lednickiego z X/XI wieku, przykryte dachem wykopaliska – pozostałości Palatium z czasów Mieszka I, pozostałości kaplicy grodowej z dwoma płytkimi małymi grobami, często identyfikowanymi jako nagrobki zmarłych w młodym wieku synów Bolesława Chrobrego.

Około godziny 17:30 pełna wrażeń grupa, wraz z opiekunami, wyruszyła w drogę powrotną do domu.

Zapraszamy do galerii zdjęć z wyjazdu!