Szukasz pracy? Po piąte – ZDIAGNOZUJ SWOJE SŁABOŚCI!

6 kwietnia 2010

Na początek mały cytat: "Kto się przyznaje do swojej niewiedzy, ukazuje ją jeden raz. Kto próbuje ją ukryć, ukazuje ją wiele razy"Przysłowie japońskie

Nie tylko nasze zalety mają znaczenie dla potencjalnych pracodawców. Interesują ich również nasze słabości. Dlatego warto je poznać.

Trzeba jednak być ostrożnym, ponieważ czasem słabości nie są trwałą niezdolnością, czy brakiem talentu, ale jedynie efektem zbyt małego wkładu pracy. Może zatem warto ponieść wysiłek i nauczyć się czegoś lepiej niż skreślić szansę na ciekawą pracę mówiąc: "nie mam zdolności do języków obcych" czy "statystyka to nie dla mnie".

Aby uświadomić sobie swoje braki weź kartkę papieru i zanotuj odpowiedzi na poniższe pytania:

1. Czego najbardziej nie lubię robić i dlaczego?
  2. Jakie zajęcia są dla mnie trudne i dlaczego?
  3. W czym widzę swoje słabości?
  4. Jakich cech osobowości brakuje mi najbardziej?
  5. Co krytykują we mnie moi znajomi?
  6. Czego się boję i dlaczego?

To, co napisałeś powyżej to w poszukiwaniu pracy Twoje kule u nogi. Te odpowiedzi pozwolą Ci uniknąć podejmowania zajęć, które łączyłyby się z nieprzyjemnymi lub trudnymi sytuacjami. To zawsze powoduje obniżenie jakości pracy, mniejsze zadowolenie pracodawców i szansę na podwyżkę.

I jeszcze jedno. Zapewne masz jakiegość przyjaciela, którego lubisz bardziej lub któremu bardziej niż innym ufasz. Zapytaj go o radę. niech powie, gdzie by Cię widział w przyszłości, do czego – jego zdaniem – nadajesz się najbardziej. To może być dla Ciebie również cenna wskazówka przy dokonywaniu wyboru.

Jeżeli już wiesz, co możesz zaoferować swojemu pracodawcy to zastanówmy się gdzie i jak takiego pracodawcę znaleźć?