Trwają zajęcia Opiekunka osób starszych w grupie VII w Inowrocławiu

21 listopada 2011

W ramach projektu „Klub Integracji Społecznej Fundacji Ekspert-Kujawy”, Poddziałanie 7.2.1. „Aktywizacja zawodowa i społeczna osób zagrożonych wykluczeniem społecznym”, trwają zajęcia „Opiekunka osób starszych” w grupie VII w Inowrocławiu.

Uczestnicy projektu podczas szkolenia zdobywają wiedzę teoretyczną i umiejętności praktyczne do pełnienia funkcji opiekunki osób starszych. Zakres tematyczny zajęć teoretycznych obejmuje m.in. organizowanie i planowanie pracy własnej; ochrona przed zakażeniami; pielęgnacja osób starszych, przewlekle chorych i niepełnosprawnych; pomoc osobom starszym w czynnościach życia codziennego; posługiwanie się sprzętem i aparaturą medyczną; elementy psychologii rozwojowej i społecznej osób starszych; zagadnienia dotyczące chorób wieku starszego; wybrane zagadnienia z rehabilitacji osób starszych; wiadomości o lekach i dietach z uwzględnieniem chorób cukrzycowych; etyka zawodowa na stanowisku opiekuna osoby starszej; elementy pomocy społecznej i współpracy z organizacjami i środowiskiem podopiecznego. Ważny element szkolenia stanowi zdobywanie umiejętności udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej w stanach zagrożenia życia lub zdrowia oraz aktywizacji osób starszych.
Podczas praktycznej części szkolenia uczestniczki mają okazję wykorzystać zdobytą wiedzę teoretyczną w bezpośrednim kontakcie z osobami starszymi, przewlekle chorymi i niepełnosprawnymi oraz sprawdzić się w roli opiekuna.
Czas szkoleń umila naszym uczestnikom słodki poczęstunek oraz zimne i ciepłe napoje.

Wszystkim uczestnikom życzymy owocnej nauki i miłych doświadczeń w obcowaniu z drugim człowiekiem!!!
Projekt realizowany jest w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki
Poddziałanie 7.2.1 „Aktywizacja zawodowa i społeczna osób zagrożonych wykluczeniem społecznym”